پرتال امام خمینی(س): یادداشت ۵۴۷/  امروز ۸ آذر ۱۳۴۱ ش ـ (۱ رجب ۱۳۸۲ ق) ـ  مصادف با لغو تصویبنامه انجمن‌های ایالتی و ولایتی در هیأت وزیران و تأکید امام بر اعلان آن در روزنامه‌ها است. 

نقشه‌ها و برنامه‌های حساب‌شده و افشاگرانه امام خمینی(س) و تأثیر آن در بین اقشار مختلف مردم و به‌ویژه روحانیون در تبعیت و پیروی از آن حضرت در خلال مبارزه با قضیه انجمن‌های ایالتی و ولایتی، رژیم شاه را به عقب نشینی وا داشت و وادار کرد تا پیش از آنکه فرصت از دست برود، به غائله خاتمه دهد. از این رو در نیمه شب ۷ آذر ۱۳۴۱ که قرار بود فردای آن به دعوت علمای تهران مردم در مسجد سید عزیزالله اجتماع اعتراضیه تشکیل دهند، هیأت دولت تشکیل جلسه داد و لغو تصویب‌نامه را اعلام و به اطلاع علما رساند. گرچه سایر آقایان به همین حد قانع بودند ولی حضرت امام موضوع را کافی ندانستند و پافشاری کردند تا موضوع از طریق رسانه‌ها پخش شود. متن زیر نامه حضرت امام به حضرت آیت‌اللّه مرعشی نجفی در این باب است:


«از قرار مسموع تلگراف نخست وزیر را می‏خواهید طبع و منتشر نمایید. بنده صریحاً عرض می‏کنم این انتشار بر خلاف صلاح اسلام و حوزه علمیه و خلاف صلاح خود جنابعالی است. من میل ندارم آقایان هتک شوند. من میل ندارم حوزه علمیه قم این قدر سبک و بی‏ ارزش در بین دولت و ملت قلمداد شود. با هر وسیله‏ ای هست از طبع و انتشار این امر جلوگیری کنید تا خود دولت انتشار دهد. الآن تلفن کنید مطبعه طبع نکند و یا منتشر نکنند.» (صحیفه امام، ج ۱، ص۱۰۰)

شرح ماجرا

با اعلام تصویب لایحه انجمن ایالتی و ولایتی، علما و مراجع که پی به ماهیت اصلی این طرح برده بودند، دست به افشای آن زدند. حضرت امام خمینی(ره) نیز با تعطیل درس‏های خود، خواستار لغو این مصوبه شدند. سرانجام علما تهدید کردند که اگر دولت، تصویب نامه جدید را لغو نکند، مردم اقدامات شدیدتری خواهند کرد. به دنبال این تهدید، هیئت دولت در یک نشست طولانی، تصویب نامه مورخ ۱۶ مهرماه ۱۳۴۱، مبنی بر حذف قسم به قرآن برای نمایندگان، حذف قید اسلام برای انتخاب شوندگان و حق رای برای بانوان در انجمن‏های ایالتی و ولایتی را لغو کرد. پس از جلسه دولت، نتیجه آن در هشتم آذرماه به اطلاع علما رسید.

این اقدام که در اثر فشار علما به دولت بود، موجی از خوشحالی را در میان مردم به وجود آورد، اما حضرت امام، اطلاع رسانی خصوصی را کافی ندانسته، خواستار اعلام همگانی آن توسط رسانه ‏های گروهی شدند. سرانجام با فشار پی‏گیر روحانیت، دولت، تسلیم شد و لغو این مصوبه را در ۱۰ آذرماه ۱۳۴۱ش در روزنامه ‏ها اعلام کرد.

این حرکت توانست اولین پیروزی نهضت نوپای اسلامی را به دنبال آوَرَد و جامعه را به سمت طاغوت‏ ستیزی سوق دهد. دستاورد نخستین گام قیام و مبارزه امام با رژیم شاه را می‏توان در چند مورد مطرح کرد. گسترش بیداری و آگاهی در میان قشرهای وسیعی از مردم مسلمان در زمینه مسائل سیاسی کشور؛ افشاگری و نمایاندن ماهیت رژیم ضداسلامی شاه؛ توجه دادن مردم به خطرهای ناشی از وابستگی رژیم به قدرت‏های جهانخوار؛ هشدار در زمینه خطر پنهانی صهیونیسم؛ ایجاد امید به پیروزی و شکستن افسانه قدرت شاه و ساواک؛ کشانیدن مردم به صحنه سیاسی کشور و حضور توأم با هشیاری مردم در مسائل جاری و از بین بردن حالت بی‏ تفاوتی نسبت به مسائل سرنوشت ساز؛ و ایجاد وحدت کلمه در بین مردم.

. انتهای پیام /*